onsdag, maj 13, 2009

Sårbehandling
Allmänt om sårbehandling
2007-06-19
Att ha ett sår är en belastning och påverkar människors vardag, oavsett om såret är akut efter ett olycksfall eller efter en operation, alternativt svårläkande som vid bensår, fotsår hos personer med diabetes eller vid trycksår.

Såret kan inte ses isolerat utan måste ses i ett sammanhang: individ – sår – omgivning.

Att behandla sår är en av de vanligaste omvårdnadsåtgärderna i alla vårdformer.

Mål för sårbehandling
Målet för sårbehandling är att läka såret, minska lidande och underlätta det dagliga livet.

Målet ska diskuteras med patienten och om möjligt med dennes närstående, och de överenskomna målen ska dokumenterasA). Sätt även upp delmål.


A) Läs mer om dokumentation i avsnittet Dokumentation

Bakomliggande orsaker
Behandlingen ska omfatta en helhetssyn på personen och i första hand riktas mot bakomliggande orsaker till såret, till exempel diabetes och cirkulationsrubbningar vid svårläkta sår.


Viktigt Vid all behandling av sår ska orsaken till såret vara utredd.

Detta gäller oavsett om såret har förorsakats av ett yttre trauma eller är relaterat till en underliggande sjukdom.

Diagnosen, som bygger på både den medicinska och på den omvårdnadsmässiga bedömningen, är av avgörande betydelse för behandlingsstrategin.

Om man enbart bandagerar ett sår utan att uppmärksamma och åtgärda läkningshämmande faktorer hos den enskilde eller i omgivningen, kan det leda till långsam eller helt utebliven läkning.

Prognosen beror på patientens tillstånd
Prognosen, det vill säga den förväntade tiden för läkning, varierar allt efter patientens ålder, allmäntillstånd, näringstillstånd, rökning, rörlighet och sjukdomar såsom diabetes. Därför kan man inte ange en generell prognos. Varje person är unik.

Kompetens och ansvar
Den tekniska kunskapen om hur sår behandlas måste i de flesta fall kompletteras med medicinsk kompetens och omvårdnadskompetens. Dessutom behövs kunskap om nutritionA), aktivitet, sömn, social situation och smärtlindring.

Läkaren har ansvar för diagnostik, utredning, ordination av vissa specialförband och läkemedel, samt för behandling av bakomliggande sjukdomar.

Sjuksköterskan ansvarar för omvårdnaden, sårbehandlingen, val av lämpliga sårförband samt eventuell kompressionsbehandling och för att allt dokumenteras i patientjournalen. Det är viktigt att sårbehandlingen rapporteras och dokumenteras i epikrisen eller utskrivningsmeddelandet när patienten byter vårdform eller vårdgivare. Läs mer om dokumentation i detta avsnitt, kapitlet Bedömning, dokumentation.


A) Läs mer om nutrition i avsnittet Nutrition

Informera patienten
Det är viktigt att ge patienten grundläggande kunskaper om orsaker till såret, fysiologi, sårläkning och om vilka faktorer som påverkar sårläkningen. När patienten förstår helheten blir det lättare att fullfölja en föreslagen behandling.

Patienten och dennes närstående ska informeras om behandling, vikten av medverkan och om förväntat resultat.

Patienten ska erbjudas symtomlindring, särskilt smärtlindring.