onsdag, januari 12, 2011

Kulturkaramell! IGEN!

Har suttit med dottern framför spotify och letat fram "gamla" låtar från min tonårstid som jag gillade. Tog ett tag innan jag kom på namnet Ofra Haza och hennes Im nin alu! Minns ni den? Den typiskt orientaliska början för att sedan bli en riktig disco dänga! Men att hon sjöng den redan 1978 i en betydlig enklare variant hade jag ingen aning om. Dottern gillade dock inte ens disco dängan!

Ofra Haza från Israel sjöng på hebreiska - vilket vackert språk! Både att lyssna på och att se på! Och efter att ha kollat igenom en del youtube klipp är jag helt såld. Det känns som om jag lyckats ta till mig detta exotiska på ett helt annat sätt idag tack vare alla asylsökande som jag möter i mitt yrke. Tidigare har det bara varit "konstigt" att se Israeliska/Arabiska videoklipp på youtube. Lyssna på hennes "Latet" (Att ge) en mycket känslosam låt! Den verkar dock bara ha gjorts i Israel. Läs gärna texten på Engelska först så ni förstår vad den handlar om. Har även funnit en remix version som spelas på Israels nattklubbar! Och då kom jag osökt att tänka på VAD heter Israels huvudstad?! Så här står det i Wikipedia;

Tel Aviv (uttalas Tellaviv), (hebreiska: תֵּל־אָבִיב, arabiska تَلْ أَبِيبْ-يَافَا) kuststad i Israel. Staden är den näst största staden i Israel och ligger vid Medelhavet. Staden utgör också centrum i den mest befolkade delen av Israel, Gush Dan, (Dan-området).

Staden grundades 1909 av judiska invandrare. Under en period av 8 månader (maj till december 1948), innan israeliska trupper erövrat västra delen av Jerusalem, fungerade Tel Aviv som huvudstad i Israel.

Trots att Jerusalem inhyser Israels regering och parlament har alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel sina ambassader i Tel Aviv eller andra kuststäder. FN ser inte Jerusalem som Israels huvudstad utan Tel Aviv.

Och så inser man så otroligt dålig koll man har! Och får helt plötsligt intresse för konflikten i mellanöstern! Tänk att denna spotify flash-backen skulle sluta i rena rama historieintresset! Ja, jag håller verkligen på att vara gammal!


Nåväl, vill således bjuda på FYRA (!) videoklipp nedan; disco dängan, den ursprungliga varianten, den oerhört känslosamma "Latet" och Israels DJ kung Offer Nassim live på nattklubb i Tel Aviv (eller Jerusalem) rocka loss på "Latet"-remix.

Ofra Haza själv dog i AIDS år 2000.

/div>


TO GIVE (Giving) (hebrew;LATET)

To give the soul and the heart,To give,

To give when you love.
And however one finds the difference
Between taking and receiving
You will yet learn to give, to give...

To discover secrets [in secret]
To release the tangle of connection
When your heart is pinched
By every smile, every look

You are careful, you know,
And aside from you, no one hears
Walking a fine line, trying not to offend
And filling the free time

Chorus:

To give the soul and the heart
To give when you love
You will yet learn to give, to give

You learn with the years
To build buildings together
To live with all the changes.
To weave, with her, a life´s story
And to get through difficult days
In distress and troubled times
To always know how to give in,
and to keep the love alive

Chorus:

To see in the midst of the fall,
That there is room for forgiveness
It´s always possible to start again
Like a new day, like the usual - to give

You will yet learn to give, to give

Se hela klippet för att förstå hennes storhet i Israel (och se hennes snygga man;))