måndag, juli 26, 2010

Återigen har jag fått känna mig som en sur gammal kärring...suck...
Lördagkvällen började däremot bra med att jag istället fick känna mig som en zornkulla i sina bästa år i den norrländska ljusa sommarkvällen. Så här var det;

Var bjuden till en väninna i hennes stuga där vi skulle basta, bada i sjön och sedan gå till byns årliga pubkväll. Under dagen hade jag med omsorg gjort en "saunavasta" med väl utvalt björkris hopbundet med avbarkad mjuk lång nybjörk knutet med en praktisk ögla i änden. Med saunavastan i ena handen och två flaskor rosévin i den andra anlände jag till stugan med mitt allra bästa humör. Till björkvedens knastrande i kaminen ångade vi oss, hade hårinpackning, kroppspeeling och uppiggande "risning" med saunavastan. När vi inte stod ut i värmen längre sprang vi mellan tallarna ned till sjön och doppade oss. DET är livskvalité!

Så klädde vi upp oss och gjorde oss fina och drog iväg till pubkvällen. Och där slutar den trevliga kvällen. Den första syn som möter mej är tre underåriga tjejer, samålder och yngre än min egen dotter, rökandes på cigaretter och med ölburkar och ciderflaskor i händerna. Trodde inte mina ögon! Ännu värre var att föräldrarna var där fullt medvetna om vad som hände. Träffade en bekant som var lika förfärad som jag. Hon berättade att föräldrarna köpt ut och druckit tillsammans med barnen. För mig personligen är det svårast att smälta då denna familj inte är en "problemfamilj". De hör till medelklassen, socialt välanpassade och vad jag har trott ha sunda värderingar. Resten av kvällen ägnade jag mig åt att bearbeta detta trauma genom att prata med andra om det, försöka låta bli att ställa till med en scen och åka hem tidigare än vanligt och ännu en gång känna mig lurad på festen (ja, det har hänt förr...).

Detta är nu kanske min lott här i livet? Jag är trots allt distriktssköterskan i samhället. Jag har läst så mycket om folkhälsa och alkohol så jag klarar inte av att delta i sådana evenemang längre. Jag är långt ifrån nykterist själv men det är lika förbaskat OLAGLIGT och FARLIGT FÖR HJÄRNAN att dricka alkohol före 18- års ålder. Ska det vara så himla svårt att förstå???!!!!!