tisdag, december 28, 2010

Kulturkaramell!

Jag har fått den äran att välja konst för gratifikationen som sambon fått. Visste lite och ingenting om att det finns så många duktiga konstnärer i Skellefteåområdet! Tack vare målningarna som Mats Svensson lagt ut på www.studiosvensson.nu och en artikel i Piteå tidningen som ni kan läsa här föll jag pladask för hans sten/människo bilder!

Kerstin Lindmarks färgglada målningar föll jag också för, men de var inte alls i sambons smak.

När jag ser på Mats Svenssons målningar så får jag själv en massa lust att måla. Ja det bor en liten outvecklad konstnär i mig som leker med olja och akvarell någon gång per decennium. Jag får en massa idéer hur jag enkelt ska svepa med penseln över duken. I själva verket är det aldrig så svepande enkelt som det verkar under själva planeringen av målningen...Slutar ofta med att jag gnuggar med en trasa vilket slutligen brukar ge det bästa resultatet.

Men nu, inspirerad av Mats Svensson, fantiserar jag om hur penseln och oljan skapar sten och sand och vind och sol på sambon och jag! Där sambon alltid stått stadigt vid min sida trots min mer yviga natur - för att i nästa stund vara precis tvärt om! Stenras och kross och grus men han alltid den ärligaste, klokaste och stabilaste - för att i nästa stund vara en uppskruvad clown, skämtandes och skrattandes och fjantandes tills jag löses upp i sand för att i nästa stund resa mig allt starkare! Ostadigt väder! Efter regn kommer solsken! Bakom molnen skiner alltid solen! Metaforer! Penseln skapar Metaforer...och... Mega Fårer (fåror) i oljan... och i ansiktena...vilka är själva levandets signatur. Och hela tiden vår dotter intill oss, som vuxit upp som klokast av oss alla...men snart på väg att lämna boet - förstenas vi då?

Nyårsafton har vi varit förlovade i 20 år!

Förenas utan att förstenas. Titeln på Mats Svenssons nästa målning? =) Hade varit helt underbart om han kunde måla den! Annars målar jag den! Eller kanske ändå, samtidigt och med resultaten bredvid varandra. Ha ha ha - då skulle verkligen Mats Svenssons artisteri framhävas om möjligt ännu mer!

Nedan två av Mats Svenssons målningar jag fastnat mest för, av de jag funnit på Internet och som gick kopiera =).