torsdag, december 06, 2007

Kost vid njursvikt

Skulle servera en njursjuk äldre man köttgryta då det slog mej att han kanske inte skulle äta så mycket kött. Han hade nästan ingen urinproduktion och hade blivit ganska förvirrad.
Hustrun var just på besök och jag frågade henne om de hade fått kostråd angående kött och protein. Ja det hade de och han skulle äta mycket kött. Jag frågade vem som hade gett den informationen och fick svaret att det var en sjuksköterska. Frågade då om den sjuksköterskan visste att han är njursjuk och går på dialys och hustrun svarade att det gjorde hon.

Var rädd att de hade missförstått sjuksköterkan då jag själv lärt mej att njursjuka bör undvika protein. Tänk om de missat ett "INTE" före "mycket kött". Har sökt på nätet och fann denna uppsats Eyre, S., (2004). Proteinreducerad kost. [Elektronisk], där det bl.a står;

"Kostråd vid dialys När dialysbehandling inletts förändras näringsbehovet jämfört med den predialytiska fasen. Dessutomvarierar energi- och näringsbehovet beroende på dialysform. Vid hemodialys (HD) förloras aminosyror, glukos och vattenlösliga vitaminer under behandlingen. Dessa förluster leder till negativ näringsbalans under dialysen. Det behövs ett proteinintag på minst 1,0-1,2 g/kg kroppsvikt/dygn för att täcka proteinbehovet vid HD. Åtminstone hälften av intaget bör utgöras av protein med högt biologiskt värde. Energibehovet vid HD är detsamma som för patienter med PR-kost, d.v.s. 35-45 kcal/kg/dag (150-190 kJ). HD-patienter har ofta svårare att täcka sitt energibehov än sitt proteinbehov."
Om Du inte har Adobe Acrobat Reader har Du här en html-version