tisdag, maj 12, 2009

Stuckit Dig på jobbet?

Utdrag från NLL:s Chefsguide:
Tillbud om blodsmitta
Rutinbeskrivning

Om du stuckit, skurit dig eller på annat sätt fått misstänkt smittfarligt blod på skadad hud eller slemhinna, ska detta anmälas som tillbud på blanketten tillbudsrapportering/blodsmitta. Blanketten skickas till personalspecialisten för ditt område. Kopia förvaras hos respektive chef. Arbetsskadeanmälan ska göras, om patienten har en blodsmitta eller visar sig ha blodsmitta när provsvaren kommer. Det är chefens ansvar att se till att dessa rutiner är kända så att de kan följas av personalen.


Akuta åtgärder om Du utsätts för blodsmitta
· Tvätta det skadade området med tvål och vatten, skölj noga.
· Desinfektera med 70 % sprit.
· Vid stänk i ögonen, skölj rikligt med vatten eller fysiologiskt koksalt.
· Vid stänk i munnen, skölj rikligt med vatten.
· Rapportera omedelbart till din närmaste chef/arbetsledare.

Ordinerad provtagning patient
Om patienten finns tillgänglig, förklara situationen och fråga om du får ta S-ASAT, S-ALAT, Hepatit B, Hepatit C och HIV-prover omedelbart. Svaret ställs till ordinerande läkare på respektive avd/mott/vårdc. Patienten har rätt att neka provtagning.

Ordinerad provtagning personal
Se till att Hepatit B, Hepatit C, HIV, S-ASAT och S-ALAT-prover omedelbart blir tagna. Detta kan göras på resp avdelning, vårdcentral, akutmottagning eller infektionsmottagning. Kostnaden för läkarbesök, provtagning och ev vaccinering i samband med tillbudet, ska belasta den verksamhet som den anställde tillhör. Detta gäller även för vikarier och elever.
Provtagningsremissen ska märkas med stickskada samt uppgift om:

- man är vaccinerad mot Hepatit B
- arbetsplats
- skadedatum
- klockslag
- smittkälla
- ordinerande läkare
- det gäller uppföljning
Svaret ska ställas till ordinerande läkare.
Mikrobiologiska lab vid Sunderbyns sjukhus analyserar inkomna prover varje dag.
Ordinerande läkare gör bedömning om ev fortsatt uppföljning av vaccination och provtagning på den anställde. Om uppföljning blir aktuellt skickas ifylld provtagningsremiss med den anställde som själv ansvarar för att prover blir tagna vid lab, vårdcentral eller mottagning.
Post-expositionsprofylax vid risk för smittöverföring efter
hepatit B-exposition
Behandlande/ordinerande läkare ska snarast kontakta läkare på infektionsmottagningen i Sunderby sjukhus.
Enligt Socialstyrelsens rekommendation:
Personer som inte är immuna mot hepatit B och som exponerats för misstänkt hepatit B-smittat blod, bör snarast få profylax med vaccin och med tillägg av immunglobulin om expositionen bedöms medföra hög risk för smittöverföring det vill säga HBeAg - positiv smittkälla. Om smittrisken bedöms som låg (HBeAg -negativ smittkälla eller oklart status) rekommenderas enbart immunisering enligt snabbvaccinationsschemat. Första vaccindosen bör ges så tidigt som möjligt, vaccindos två och tre ges sedan efter en respektive tre veckor. En fjärde dos rekommenderas efter 12 månader.
Oavsett typen av post-expositionsprofylax rekommenderas antikroppstestning (anti-HBs) av den vaccinerade 1-2 månader efter sista vaccindosen.
Vid risk för smittöverföring efter hepatit C och HIV- exposition
Vid incident med stickskada eller om man på annat sätt fått smittfarligt blod, som kan misstänkas vara eller är säkerställt smittöverföring kontaktas omgående jourhavande läkare på Infektionsmottagningen, tel 0920-28 34 75 (dagtid) eller 0920-28 22 90 (kvällar, nätter och helger).

Blankett tillbudsrapportering/blodsmitta


Läs Labhandboken Handbok för hälso- och sjukvård - blodburen smitta SjukvårdrådgivningenRegelverk AFS 1986:23 Föreskrifter om skydd mot blodsmitta AFS 1988:1 Allmänna råd om HIV-testning i arbetslivet AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan, överkänslighet AFS 2001:3 Användning av personlig skyddsutrustning AFS 2006:4 Andvändning av arbetsutrustning AFS 1999:7 Första hjälpen och krisstödSocialstyrelsens rekommendationer för profylax mot hepatit B Profylax med vaccin och immunglobulin -före och efter exposition
Rutiner för hantering av vaccinationer (Hep B och TBC) samt blodsmittetillbud för anställda

Vaccinationer
Vaccinationer mot hepatit B, PPD och BCG vaccination mot tuberkulos, stick/skärskador, blodsmittetillbud och uppföljningar ska vara inbegripna i det systematiska arbetsmiljöarbetet och en ansvarsfråga för arbetsgivaren. I verksamheternas arbetsmiljöplan ska ingå vilket vaccinationsskydd som krävs för arbete inom enheten och arbetsplatsen. Chefen ska vid ett tidigt skede vid anställningen informera den anställde samt vid behov anvisa för vaccinering. Vaccination av anställda inom NLL är kostnadsfri för den anställde. Kostnaden belastar respektive verksamhet. För vikarier ska den första verksamheten ta kostnaden. Hepatitvaccinering av anställda utförs på följande inrättningar:
· Sunderby sjukhus - infektionsmottagningen
· Piteå älvdals sjukhus - specialistmottagningen
· Kalix sjukhus - Kalix vårdcentral
· Gällivare sjukhus - gemensam mottagning
· Kiruna sjukhus - medicinmottagningen
· Närmaste vårdcentral
PPD och BCG vaccinationer utförs på Lungmottagningen i Sunderbyn. Vid smittorisk ska kartläggning genomföras av kliniken som vårdat smittkällan (patienten). Kartläggning och utredning bör utföras med stöd och handledning från Lungmottagningen.
Tillbud om blodsmitta

Om anställd stuckit, skurit sig eller på annat sätt fått misstänkt smittfarligt blod på skadad hud, anmäles detta till chefen som handlägger tillbudet enligt rutin för blodsmitta.

Testa Alkoholvanorna

Här kan Du kolla Dina alkoholvanor.
Här finns anvisningar att räkna ut AUDIT poäng.

Sårutbildning - igen!

Vad härligt med revanch! Under förra verksamhetsförlagda utbildningen var det riktigt omöjligt få ihop en lagom stor grupp när det gällde föräldrautbildning. EFter många försök slutade det med en grupp på endast ett föräldrapar....kändes inte roligt när man skulle redovisa alltihop på seminariet, även om jag inte var ensam.
NU däremot ringer jag ett samtal och har en grupp på 7 personer dagen efter! OCH nu mailar deras hemtjänstchef och vill att jag ska utbilda en annan hemtjänstgrupp nu på onsdag! Vilken revanch! Klart jag tackar ja, är ju bra träning för mig. Hemtjänsten är nog också en tacksam grupp som är svältfödd på utbildning vad gäller specifik omvårdnad. Den här webadressen använder jag och kopplar ihop med en stor TV skärm. Tjohoo! =)