Utmattad eller utbränd?
Numera används diagnosen utmattningssyndrom för att beskriva de följder som långvarig och svår stress kan föra med sig. Man använder inte begreppet "utbränd" längre inom sjukvården, om än det fortfarande är vanligt i "mannamun".
Det jag personligen tycker är mest otäckt är att jag inte alls "tål" lika mycket som förr. Eller panikattackerna är ju absolut det värsta, men nu har jag inte haft någon på tre veckor. Peppar peppar!!! Den här småkokande ångesten har också lindrats, så nu när jag fått tillbaka en del energi så blir det tydligare att jag inte tål så mycket. Att tillexempel gå på stan på dagen och ha middagsfrämmande på kvällen blir för mycket. Det kanske det var tidigare också, men jag ville ju så mycket. Nu får jag ångest och mår inte alls bra om det blir för mycket. Men för några veckor sedan kunde jag ju inte ens se på TV, handarbeta, eller sitta vid datorn alls.
De skriver även på vårdguiden; När prestationsförmågan försämras är det lätt att känna sig misslyckad, få skuld- och skamkänslor och bli nedstämd. Man blir känslomässigt utmattad och överkänslig för all slags stress. Fortsätter tillståndet blir ångestattacker vanliga. (www.1177.se)
Viktigt är tid för återhämtning. Under stressiga perioder behöver man också ta sig tid att varva ner och ta det lugnt för att samla kraft och återhämta sig. Detta behöver inte bara vara vila utan kan också innebära att man motionerar eller umgås med familj och vänner. Det är också bra att försöka sova ordenligt.
Vad som gör att man varvar ner är väldigt individuellt. Det kan vara bra att försöka hitta sitt eget sätt att koppla av och känna lugn och ro. Förutom att vila, motionera och sova ordenligt finns det mycket annat man kan göra själv för att undvika att bli sjuk av stress. Ju tidigare man lägger märke till de stressrelaterade besvären desto snabbare kan man förhindra att de blir värre (www.1177.se).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar